Opiskelijatapahtumien dress code eli pukeutumisohjeistus vaihtelee tapahtuman luonteesta riippuen. Usein tapahtuman kutsussa tai mainoksessa ilmoitetaan dress code, joka voi olla mitä vain opiskelijahaalareista iltapukuihin. Tämä pukeutumisohjeistus on tehty täältä löytyvää  LTKYn ohjeistusta mukaillen.

Alta voit siis tarkistaa, mitä Skinnarilassa yleisimmin käytetyillä dress codeilla tarkoitetaan.

Tapahtumalle on voitu määrittää jokin teemaa, jota pukeutumisessakin noudatetaan. Erityisesti sitsit ja teemabileet laittavat pukeutujan luovuuden koetukselle.

Jos tapahtumalla on teema, sitä kannattaa ihan omankin hauskuuden vuoksi noudattaa, sillä ei ole kivaa olla ainoa arkivaatteisiin pukeutunut, kun vastaan kävelee kavereita mitä mielikuvituksellisimmissa asuissa. Teemapukeutumisessa kannattaa hyödyntää omaa mielikuvitusta, kirpputoreja, vanhempien vaatekaappia ja SPR:n konttia. 

Haalarit on melko selkeä dress code, sillä se ei vaadi erityistä pohdintaa, että mitkäs haalarit päälleen pukisi. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, milloin haalarit on tarkoitus pukea. Tapahtumiin, joissa suositellaan haalareita voi yleensä mennä myös ilman haalareita, mutta haalareilla ei voi paikata jotakin toista dress codea. Teemabileisiin mentäessä ei pueta haalareita päälle ellei dress codessa erikseen siitä lue (esim. DC After Ski + haalarit).

Haalareiden käyttöä ei kannata liikaa stressata ja jättää niitä varmuuden vuoksi kotiin. Varsinkin wappuna ja fuksiviikoilla on paljon tapahtumia, joissa haalarit on odotettu DC vaikka siitä ei erikseen mainita. Yleisesti ulkotapahtumissa haalareita näkee muita pukeutumistapoja enemmän. Keskustan illanviettopaikkoihin ei yleensä kannata mennä haalareissa, jos kyseessä ei ole haalaribileet.

Jos olet epävarma, onko haalarit tapahtuman dress code vai ei, kannattaa kilauttaa kaverille, lähestyä vanhempaa tieteenharjoittajaa tai kysyä rohkeasti tapahtuman järjestäjältä.

Smart casulista löytyy pukeutumisoppaista lukuisia eri versioita. Skinnarilassa on kuitenkin yleisesti käytössä kaksi: juhlavampi ja arkisempi. Smart casual on  hokinait ja cocktail pukeutumiseen verrattuna vapaamuotoisimpia tilanteita varten.

Arkisempi smart casual puetaan yleensä päälle yrityskontakteja varten eli joko yritysvierailulla tai yritysvieraiden käydessä Skinnarilassa. Tällöin haetaan ns. business casual lookia eli siistiä ja edustavaa pukeutumista. Miehillä tämä yleensä tarkoittaa siistejä farkkuja, kauluspaitaa ja mahdollisesti rentoa puvuntakkia tai puvunhousuja epämuodollisemman yläosan kanssa. Naisilla hyvänä vaihtoehtona toimii kynähame rennon yläosan kanssa tai siistit housut ja paita yhdistettynä jakkuun.

Virallisempaa smart casualia varten naiset voivat pukea ylleen jakkupuvun tai siistin polvipituisen mekon ja jakun sen kanssa. Miehillä on tässä vaiheessa edessä ns. arkipuvun etsintä. Se voi olla väriltään joku muukin kuin tumman harmaa tai musta eikä kravatin käyttö ole pakollista.

Hokinait on Skinnarilassa yleisesti käytetty, juhlavan mutta rennon tilanteen pukeutumismalli, joka ei nimestään huolimatta tarkoita oransseja takkeja tai jääkiekkoasua. Kyseessä on sen sijaan smart casualin ja cocktailin välimaaston pukeutumiskoodi. Koska kyseessä on hieman epävirallisempi pukeutumismalli, sallii se enemmän variointia.

Miehillä hokinait on oikeastaan sama kuin smart casual, eli siistit farkut ja paita. Pukua tai kravattiakin voi käyttää juhlavammassa tilaisuudessa. 

Naisilla hokinait on lähempänä cocktail pukeutumista eli esimerkiksi pikkumusta, joka voi olla myös värillinen. Myös hame ja hieman tavallista juhlavampi yläosa joihi voi vielä yhdistää rennon jakun tai esimerkiksi siistin neuletakin.

Cocktail-pukeutumiseen vaikuttaa paljon kyseessä olevan tilanteen luonne. Yleisenä ohjeena voidaan ajatella, että cocktail-tilaisuuteen pukeudutaan ikään kuin oltaisiin menossa serkun häihin.

Miehille varmin vaihtoehto on puku. Juhlavassa tilaisuudessa kannattaa valita tumma puku, valkoinen paita ja hillitty kravatti, kun taas vapaammassa tilaisuudessa voi paidaksi valita värillisen ja leikitellä kravatilla. 

Naisilla cocktail-pukeutuminen sisältää yleensä noin polvimittaisen mekon ja sen päälle voi tarvittaessa pukes siistin jakun, boleron tai huivin olkapäiden suojaksi.

Frakkia pääsee Skinnarilassa käyttämään oikeastaan vaan kaikkein arvokkaimmassa tilaisuudessa eli akateemisilla vuosijuhlilla. Tällöin pukuun voi myös liittää akateemiset kunniamerkit ja kunta- tai kiltanauhan.

Miehillä frakki-dresscode käsittä siis frakin, johon kuuluvat sen omat lenkittömät housut, joissa on sivussa satiininauha, hännystakki, valkoinen frakkipaita, valkoinen liivi ja valkoinen rusetti sekä kalvosinnapit ja lakeerikengät. Frakin kanssa ei käytetä vyötä, joten kannattaa pukea henkselit, jos pelkää housujen tipahtavan. Frakin kanssa voi halutessaan käyttää taskukelloa.

Frakin voi myös halutessaan korvata tummalla puvulla, mutta etiketin mukaan puvun täytyy olla silloin musta tai lähes musta, paidan valkoinen ja kravatin hillitty. Skinnarilassa on vuosijuhlissa opittu näkemään miehillä myös avecinsa puvun väriin sointuvia kravatteja, mutta kravatit eivät ole kuvioituja. Esimerkiksi tummansininen tai helmen harmaa kravatti on aina varma vaihtoehto.

Naisilla näissä tilanteissa on yllään täyspitkä, nilkat peittävä juhlapuku, joka ei voi etiketin mukaan olla housupuku. Puku voi olla avoin, ja silloin olkapäille on suositeltavaa ottaa alkuillaksi juhlava bolero, stoola tai huivi. Korut voivat olla näyttäviä ja laukkuna käytetään siroa iltalaukkua.

Kunta- ja kiltanauha kertovat, mitä tahoa opiskelija juhlassa ylpeänä edustaa. 

LTKY:n kuntanauhassa on Karjalan värit; reunat ovat mustat ja keskellä on punainen raitaja Kaplaakin kiltanauhassa on paksu sininen raita ja sen alla ohuemmat punainen ja musta raita.

 Kuntanauhan tarkemmat käyttöohjeet löydät merkkiohjesäännön IV luvusta

Yhteinen ohje sekä miehille, että naisille on kuitenkin, että kuntanauhaan EI saa liittää mitään siihen kuulumatonta, kuten yo-kunnan tai killan omaa pinssiä, vaikka ne istuisivat nauhaan hyvin. Lisäksi  kiltanauhaa voi pitää vain yhdessä kuntanauhan kanssa, mutta kuntanauhaa voi pitää yksinki.

Kiltanauhan voi ostaa Kaplaakin kiltahuoneelta ja kuntanauhan LTKYn toimistolta.