VAIHTOON!

World Map Dark

Vaihtoon haku lukuvuodelle 2017-2018 umpeutuu keskiviikkona 15.2. Vaihtoon lähtee vuosittain runsaasti tutalaisia, joista suurin osa lähtee 3-5 kuukaudeksi Eurooppaan tai Aasiaan. LUT tarjoaa yli 150 eri vaihtoyliopistoa ja –korkeakoulua 40:ssa eri maassa.

Olit sitten lähdössä Balille kolmen kuukauden surffimatkalle tai Saksaan suorittamaan sivuainetta kannattaa sinun harkita tarkkaa mitä vaihdoltasi odotat ja mitä sinun tulee huomioida vaihtomaasi ja -koulusi suhteen.

Vaihtoon pääsyyn vaikuttaa monta seikkaa. Jokaiselta hakijalta vaaditaan vähintään 2 keskiarvo. Edellisenä lukuvuonna (tämän vuoden haussa siis lukuvuonna 2015-2016) vähintään 55 opintopistettä suorittaneet opiskelijat ovat myös etusijalla kaikissa hakukohteissa.

Vaihtoon hakeville lasketaan suhdeluku, jonka perusteella opiskelija pääsee haluamaansa vaihtokohteeseen. Suhdeluku lasketaan opintopisteet kertaa keskiarvo jaettuna läsnäololukukausien määrällä. Suhdeluvun jakajaa on mahdollista pienentää yhdellä, jos olet toiminut LUT:n kv-tuutorina, LTKY:n hallituksen jäsenenä tai killan puheenjohtajana.

LUT:n Opiskelijapalveluiden kv-koordinaattori Kaisa Nikkun protips vaihtoa miettiville:

  1. Ei kannata epäröidä tai pelätä vaihtoon lähtemistä. Vaihto on monelle opiskelijalle elämän paras kokemus.
  2. Vaihdossa olevien opiskelijoiden itsevarmuus ja kielitaito kohentuvat lähes poikkeuksetta.
  3. Jos et halua lähteä vaihtoon opiskelemaan kannattaa harkita työharjoittelua ulkomailla.

Huomioitavaa kun mietit vaihtomaatasi:

  1. Paikan tulee olla sopiva omaan opintosuunnitelmaan. Jos haluat saada hyväksiluettua vaihdossa suorittamiasi opintoja, on tärkeää että valitset vaihdossa kursseja, jotka mahdollistavat sen.
  2. Jos hakukohteesi on USA, Kanada tai Uusi-Seelanti tulee sinulla olla hakuvaiheessa virallinen kielitestitulos (IELTS/Toefl).
  3. Tuotantotalouden opiskelijat voivat helposti hakea myös kauppatieteiden opiskelijoille suunnattuja vaihtokohteita
  4. Aasiaan mentäessä on tärkeää varmistaa, että sinulla on vakuutus, joka kattaa esimerkiksi terveydenhuollon.
  5. USA:han lähtiessä tulee varmistaa myös vakuutus, lisäksi sinulla tulee olla todistus pankista, että tililläsi on tarpeeksi taaloja.
  6. Euroopan Erasmus vaihdossa ei sinun tarvitse huolehtia vakuutuksesta tai pankin todistuksesta.

Lisätietoa LUT:n vaihtokohteista ja vaihtoon hausta löydät Uni LUT -sivuilta.

16389412_10212516195283877_632539917_o

Mari lähti vaihtoon Itävaltaan ja vieraili viikoittain Keski-Euroopan upeissa kohteissa, kuten Itävallan Hallstattissa

 

Kokosimme viiden jo vaihdossa olleen tutalaisen fiiliksiä omasta vaihtokohteestaan ja siitä mitä kannattaa huomioida, jos haet samaan kohteeseen vaihtoon. Kysyimme vaihdossa olleilta seuraavat kysymykset:

1) Millainen vaihtomaasi ja -koulusi oli?
2) Mitä hyötyä koit vaihdosta sinulle olevan?
3) Protip samaan vaihtopaikkaan hakevalle/ Mitä kannattaa huomioida?
4) Mikä oli paras asia vaihdossasi?

 

CHALMERS

POHJOISMAAT:

Anton Sutinen
Vaihtopaikka: Chalmers University of Technology,
Göteborg, Ruotsi
Vaihdonpituus: noin 5kk

1) Vietin vaihtolukukauteni reilun puolen miljoonan asukkaan metropolissa, Göteborgissa. Selvää oli alusta lähtien, että vaihtokaupungiksi valikoituisi melko iso kaupunki, sillä suurkaupunkien intensiivinen elämä kiinnosti. Myös kaupungin arvostettu teknillinen yliopisto Chalmers kiehtoi: oli mielenkiintoista nähdä, onko ruoho todellakin vihreämpää Etelä-Ruotsissa.

Erasmus vaihtoni kesti melkein viisi kuukautta. Tuona aikana oppi hyvin tuntemaan kaupungin, sillä vaihtokaverini olivat melko aktiivisia järjestämään erilaisia aktiviteettejä koulussa ja koulun ulkopuolella. Göteborg on kaupunkina melko hipsterimäinen: göteborgilaiset pitävät itseään paljon rennompina tukholmalaisiin verrattuna ja göteborgilaisten kesken vallitseekin melko vahva yhteisöllisyys.

2) Sain vaihtonopat hyväksyttyä suoraan pääaineeni valinnaisiin opintoihin, joten vaihdosta jäi käteen muutakin kuin uusia kokemuksia. Opiskelu Chalmersilla on oikeastaan melko samanlaista kuin Lutilla, sillä opiskelijat tekevät yhteistyötä ryhmissä ja muodostavat keisseihin ratkaisuja. Itse Chalmersin kampus yhdistää taitavasti uutta ja vanhaa arkkitehtuuria, mikä tekee siitä modernin historiallisella twistillä. Esimerkiksi ylioppilastalossa sijaitsee uima-allas & sauna, biljardipöytä ja monitoimisali. Kampuksen koosta kertoo myös siellä järjestettävät juhlat. Juhlien sattuessa ylioppilastaloon mahtuu viisi eri teemaista tanssilattiaa savukoneineen ja pallomerineen.

3) ProTip: Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa Göteborgin saaristoon, sillä maisemat ovat paljon jylhempiä kuin Suomessa. Myös kaupunki on itsessään melko kukkulainen, mikä mahdollistaa hienoja näkymiä suoraan lenkkipoluilta. Jos myös aiot harjoitella ruotsia vaihdon aikana, se kannattaa aloittaa heti lentokentältä. Parhaana asiana vaihdosta mainitsisin meidän porukan yhteishengen, sillä vaihdossa sain mahdollisuuden tutustua aivan mahtaviin tyyppeihin.

 

EUROOPPA:

Mari KorhonenUNI GRAZ LOGO ohne Zusatz 2011
Vaihtopaikka: Karl-Franzens-Universität Graz,
Graz, Itävalta
Vaihdonpituus: noin 4 kuukautta, elokuusta 2016 joulukuun loppuun.

1) Itävalta valikoitui vaihtokohteekseni keskeisen sijaintinsa (matkustus ympäri Europpaa halpaa ja helppoa) sekä puhutun kielen takia. Olin aikaisemmin jo opiskellut saksaa, ja kiinnostukseni kielitaidon parantamiseen edisti vaihtomaan valintaa.

Itävalta on maana mielettömän kaunis. Vanhoja rakennuksia, vuoria, upeita ulkoilumaastoja ja hienoja kulttuurikohteita. Ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen maa. Graz kaupunkina on noin Tampereen kokoinen kaupunki lähellä Slovenian rajaa. Kaupungissa on helppo liikkua pyörällä ja jalan, sillä kaikki on kohtalaisen lähellä. Julkinen liikenne toimii kuitenkin myös erittäin hyvin, joten kaikkialle on helppo päästä. Matkustelu naapurimaihin on myös erittäin helppoa. Puolen tunnin bussimatkan jälkeen löydät itsesi Sloveniasta. Kolme tuntia junalla ja saavut Slovakiaan. Kuuden tunnin junareissu vie Insbruckiin lähelle Alppimaisemia. Siitä muutaman tunnin matkan jatkamisen jälkeen on mahdollista kokea Pohjois-Italian viinitiloja tai Etelä-Saksan alekyliä. Laskettelemaan pääsee aivan Grazin lähistölläkin joulukuun puolivälistä eteenpäin. Grazin ohella myös maan pääkaupunki Wien kasvoi yhdeksi Euroopan suosikkikaupungeistani. Maana Itävalta ei niinkään suuresti eroa Suomesta. Kulttuurillisesti sinne muuttaessa selviää melko helpolla ja hintataso on todella lähellä sitä mitä Suomessakin.

Vaihtomaana Itävallasta kannattaa ottaa huomioon hieman eri lailla ajoitetut syys-ja kevätlukukausi. Syksyn lukukausi (Winter Semester) alkaa lokakuun alussa ja kestää tammikuun loppuun. Käytännössä ajassa ollaan siis kuukausi Suomea myöhässä. Kevätlukukausi (Sommer Semester) puolestaan alkaa vasta maaliskuun alussa ja kestää kesäkuun loppuun. Itse suoritin opintoni siis Winter Semesterillä, mutta järjestelin kurssikuvioni Itävallassa kuntoon siten, että minun ei ollut tarvetta palata enää joulun jälkeen takaisin Itävaltaan. Monet uudet ystäväni vaihdosta kuitenkin palasivat joulun jälkeen vielä kuukaudeksi opintojen pariin paikan päälle. Vaihtoon Itävaltaan lähtiessä suosittelen lopulta kuitenkin suorittamaan kielikurssin, joka kestää kuukauden ja alkaa siis aina kuukausi ennen virallisen periodin alkamista (ja siitä saa 6 noppaa!). Tällöin pääset aikaisemmin tutustumaan maahan ja rakennat kielitaitosi hyvälle tasolle, jotta arjessa pärjäät vieraalla kielellä mainiosti!

Itse suoritin Grazissa opintojani yliopistossa Karl-Franzens-Universität Graz, yliopistossa jossa voi opiskella yleisempi humanistisia aineita sekä kauppatieteitä. Suosittelisin kuitenkin tuotantotaloutta Graziin lukemaan lähteviä tarkistamaan Technische Universität Grazin kurssitarjontaa, sillä kokemani mukaan tämän teknillisen yliopiston puolelta olisi löytynyt myös minulle erittäin mielenkiintoisia kursseja opiskeltavaksi. Harmillisesti en kuitenkaan näitä kursseja paikan päällä kuitenkaan kyennyt valitsemaan. Joten haastakaa kv-koordinaattoria ja selvittäkää, voitteko hakea teknilliseen yliopistoon kaupallisen sijaan!

16443942_10212516195243876_157775551_o

2) Sain vaihdosta rennon syksyn lisäksi hyötyä myös omiin opintoihini. GMIT pääaineen opiskelijana plussaa tietenkin on se, että kursseja on opiskellut englanniksi. Saan vaihto-opinnoillani korvattua muutamia vaihtoehtoisia pääaineen kursseja, joten pelkäksi lomailuksi vaihto ei jäänyt. En kuitenkaan kokenut opiskelua rankaksi, sillä suunnittelin opintojani paikan päällä siten, että pääsin lähes joka viikonloppu pitkäksi viikonlopuksi reissaamaan. Se kannattaakin ottaa huomioon kurssivalintoja tehtäessä.

3) Muistakaa tarkistaa lukukauden kulku ottaessanne vaihtoa huomioon omien opintojenne suunnittelussa. Varmistakaa siis, että pystytte suorittamaan sekä vaihdon että omat opintonne Suomessa suunnitelmienne mukaisessa aikataulussa. Hakekaa myös asuntoa Grazista ajoissa, ja voin erittäin lämpimästi suositella keskeisimmällä sijainnilla olevaa Neutorgassen asuntolaa. Erittäin siistejä asuntoja kohtuulliseen hintaan ja paljon uusia ihmisiä saman katon alla!

4) Parasta vaihtoon lähtiessä mulle oli kokemus uudessa maassa asumisesta. Se vahvisti lopulta edelleen fiilistäni siitä, kuinka hieno maa Suomi on, mutta myös siitä kuinka ihania ihmisiä maailma pitääkään sisällään. Graz oli kaupunkina todella ihana ja odotan innolla, että pääsen pian vierailemaan siellä uudelleen. Olen erittäin kiitollinen kaikesta näkemästäni ja kokemastani! Parhaaksi asiakasi vaihdosta haluan kuitenkin nostaa reissuni uusiin maihin ja tutustumiseni uusiin ihmisiin. Mainittakoon viikon mittainen miniloma ennen uuden periodin alkua Italian Trentossa ja Venetsiassa hyvän ruoan ja ystävien parissa.

Jos tulee mitään kysymyksiä Itävallasta tai vaihtokoulusta, niin kerron mielelläni lisää!

 

Lauri Lenni-Taattola00_UM_Dachmarke_DE
Vaihtopaikka: University of Mannheim,
Mannheim, Saksa
Vaihdonpituus: Noin 4 kk

1) Saksa ja Mannheim olivat todella hyvä valinta, vaikka Mannheim ei kovin tyypillinen saksalainen kaupunki ollutkaan. Mannheimin kaduilla kävellessä huomasin, että siellä asuu todella paljon ihmisiä eri kulttuureista. Turkkilaisia oli todella paljon ja sen myös huomasi döner-paikkojen määrästä. Mannheim ei ole mikään turistikohde, joten paikallisten ihmisten kanssa kommunikointi piti hoitaa enimmäkseen saksaksi. Saksassa suurin osa asioista toimi niin kuin pitääkin, mutta muutamat asiat aluksi ärsyttivät. Ennen vaihtoa ajattelin, että Saksa kehittynyt maa, mutta nopeasti se osoittautui vääräksi. Suurin osa ostoksista tehtiin käteisellä sekä esimerkiksi liput lätkäpeliin piti tilata postin kautta. Saksan hintataso oli melko alhainen verrattuna Suomeen, mikä sopii opiskelijalle erittäin hyvin. Itse en juurikaan syönyt kotona, koska ulkona syöminen oli sen verran halpaa.

Yliopisto oli todella vanha ja erittäin arvostettu yliopisto Saksassa sekä maailmalla. Toiset kutsuivatkin Mannheimin yliopistoa Saksan Harvardiksi. Paikalliset opiskelijat olivat todella avuliaita ja sosiaalisia. Yliopistossa kilpailu oli erittäin kovaa ja opiskelijat opiskelivat tosissaan. Ennen koulujen alkua kirjastoissa oli jo ahdasta, kun toiset aloittivat perehtymään tulevien kurssien materiaaleihin. Tenttien lähestyessä kirjastoon oli pakko mennä ajoissa, jotta sieltä saisi paikan ja jopa viikonloppuisin opiskelijat jonottivat kirjastoon.

2) Lähdin vaihtoon yksin, koska halusin päästä haastamaan itseäni kansainvälisessä ympäristössä. Vaihdosta ei juurikaan ollut minulle hyötyä opintojeni suhteen, vaikka opinkin paljon. Alkuun tuli otettua rennosti sekä matkusteltua ympäriinsä, mutta viimeinen kuukausi vietettiin tiiviisti kirjastossa opiskellen.

3) Mannheimissa on hieman pulaa asunnoista, joten kannattaa olla hereillä ja lukea sähköpostia aktiivisesti, kun tulee mahdollisuus hakea yliopiston tarjoamiin asuntoihin. Itseltä sähköposti meni ihan kokonaan ohi ja jouduin itse etsimään kämpän omin neuvoin. Usean Skype-haastattelun jälkeen sain kämpän noin parin kilometrin päästä yliopistosta. Samassa asunnossa asui kaksi saksalaista opiskelijaa, jotka ensimmäisinä päivinä näyttivät kaupunkia sekä auttoivat asioiden hoitamisessa. Tämä helpotti todella paljon sopeutumista Mannheimiin.

Ennen vaihtoa luulin, että voin vapaasti valita kurssini yliopiston kurssivalikoimasta ja olin suunnitellut ottavani lähes kaikki kurssini kauppiksen puolelta, mutta ensimmäisenä päivänä selvisi, että vähintään puolet kursseista pitääkin ottaa omasta schoolista (business informatics) ja heillä oli vain maisterivaiheen kursseja, joissa opetus oli englanniksi.

Kannattaa myös valmistautua opiskelemaan, jos haluaa saada kursseja suoritetuksi.

4) Vaihdossani parasta oli kaverit. Vaihdon aikana tapasin todella paljon uusia opiskelijoita ympäri maailmaa, joiden kanssa olen vieläkin yhteyksissä. Vaikka Mannheimissa piti opiskella kovasti, niin kyllä siellä hauskaakin ehdittiin pitämään. Parhaimpana hetkenä oli muiden vaihtareiden kanssa tehty reissu Stuttgrattiin Volksfesteille.

Jos heräsi jotain kysymyksiä liittyen Mannheimiin, niin saa tulla kyselemään.

 

 

AMERIKKA:ucdavis-logo

Annika Auvinen
Vaihtopaikka: UC Davis, Kalifornia, Yhdysvallat
Vaihdonpituus: noin 3,5 kk, mutta lukukauden kesto vain noin 2 kk (syksyllä 2016)

1) Yhdysvallat on yllättävän kallis maa, esimerkiksi vuokra ja elintarvikkeet olivat ainakin Davisissa kalliimpia kuin Suomessa. Lisäksi amerikkalaiset stereotypiat pitivät mielestäni melko hyvin paikkaansa. Toki Yhdysvalloissa on paljon nähtävää ja se on mukavaa, että kaikki paikalliset puhuvat englantia.

Vaihtoyliopisto oli melko kodikas ja Graduate School of Management, johon LUT:n vaihtarit menevät, oli hieman erillään muusta yliopistosta, joten yhteisö oli melko tiivis. Kurssit olivat yllättävän työläitä, mutta toisaalta vaatimustaso ei ollut niin korkea kuin Suomessa.

2) Vaihdosta oli hyötyä opintojen suhteen ja sain suoritettu vaihdossa toisen sivuaineen. Vaihto oli kuitenkin samalla myös loma, jonka aikana ehti reissaamaan ympäri Kaliforniaa. Suurin hyöty vaihdosta oli, että englannin puhuminen parani huomattavasti.

3) Davis on hyvin pieni kaupunki, joten ei kannata odottaa suuren kaupungin meininkiä. Lisäksi Davis tunnetaan pyöräilykaupunkina, joten helpoin ja nopein kulkuväline kaupungissa on polkupyörä.

4) Vaihdosta sai hyviä ystäviä, joiden kanssa skypetellään säännöllisesti ja aioimme myös vierailla toistemme luona.

16444149_10211637651327152_1655580623_o

AASIA:

Kaisa KöykkäSungkyunkwan_University_logo
Vaihtopaikka: SungKyunKwan University,
Soul, Etelä-Korea
Vaihdonpituus: noin 4 kk, johon sisältyi 3 viikon loma Filippiineillä

1) Olin vaihdossa SungKyunKwan Universityssä samaan aikaan toisen Lappeenrannan tutalaisen kanssa. Etelä-Korea ja etenkin Soul oli aivan ihana. Muihin Aasian maihin verrattuna, Soul oli hieman enemmän länsimaisistunut. Vaikka Soul onkin erittäin kehittynyt kaupunki, kaikki etenkin vanhemmat ihmiset eivät puhuneet englantia. Tämä ei kuitenkaan koskaan ollut ongelma, sillä on paljon erilaisia käännös sovelluksia. Ensimmäiset pari kuukautta matkustimme ahkerasti Korean sisällä, sillä emme saaneet poistua maasta ennen kuin saimme ARC kortit (Alien Registration Card). Etelä-Korean kaupungit eroavat tosi paljon toisistaan ja olikin kiva nähdä mitä pääkaupungin ulkopuolella on. Myöhemmin matkustimme Pekingiin sekä Tokioon. Soulista pääsee myös halvalla matkustamaan Hong Kongiin, Taiwaniin, Shanghaihin ja muihin Japanin kaupunkeihin.

Soulissa on joka päivälle jotain tehtävää eikä siellä koskaan tule tylsää. Söimme käytännössä aina ulkona, sillä ravintolassa syöminen oli halvempaa tai samanhintaista kuin tehdä itse. Korealainen ruoka on todella hyvää, mutta länsimaista ruokaakin saa käytännössä mistä vain. Etelä-Korean historia ja kulttuuri on myös erittäin mielenkiintoinen ja kannatan tutustumaan siihen vähintään paikan päällä ollessa. Soulin yöelämä on myös todella hyvä ja mikä päivä tahansa pystyi lähtemään ulos, jos niin halusi.

Yliopisto oli Etelä-Korean vanhin ja yksi arvostetuimmista. Me otimme vaihto-oppilaille suunnattuja kursseja, jotka eivät vaatineet yhtä paljon työtä kuin muut. Mutta mitä kuulin kavereilta, mitkään kurssin eivät olleet kovin vaikeita ainakaan Eurooppalaiseen tasoon verrattuna. Me menimme maisteri vaiheen vaihtoon, joten saimme ottaa vain kolme kurssia. Kurssit eivät vaatineet paljoa työtä ja ajoitimme ne niin, että pystyimme tekemään pitkiä viikonloppu matkoja. Yliopiston kampus oli iso ja siellä oli muun muassa useampi ruokala, kuntosali, optikko, muistoesineliike ja kauppoja.

2) Minulle vaihto oli enemmän Etelä-Koreaan ja Aasiaan tutustumista kuin opiskelua. Tässä yliopistossa pääsee kyllä opiskelemaan, jos niin haluaa. Jos taas haluaa keskittyä matkusteluun ja kavereiden kanssa olemiseen, kannattaa valita vaihtarikursseja. Opin paljon kursseillakin, etenkin Etelä-Koreasta, mutta kurssini olivat sellaisia, joita ei saa hyväksiluettua. Aloitin vaihdosta palaamisen jälkeen GMIT opinnot, jossa kaikki kurssit ovat englanniksi ja 4 kuukauden englannin puhumisen ja kirjoittamisen jälkeen, oli helppo palata opiskelemaan samalla kielellä.

3) Etelä-Koreassa, jos haluaa asua yliopiston dormeissa, niissä on aika paljon sääntöjä, kuten kotiintuloajat (viimeistään 01 kotiin), alkoholia ei saa tuoda huoneisiin ja tytöt ja pojat eivät saa vierailla toisten dormeissa. Me asuimme yksityisellä, mikä oli reilusti kalliimpi vaihtoehto, mutta kiva nauttia vapaudesta. Dormeissa toisaalta tutustuu nopeammin muihin vaihtareihin.

Pro Tip: Valitse myös kurssit niin, että saat tehtyä pitkiä lomia!

4) Ihan kaikki! Soul on tällä hetkellä ihan lemppari kaupunkini ja haluan ehdottomasti mennä sinne uudestaan. Myös kaverit mitä sieltä sai oli parhaita asioita vaihdosta. Vaihdossa onkin usein tärkeämpää kaverit mitä sieltä saa eikä niinkään missä on. Mutta veikkaan, että Souliin lähtee aika saman henkisiä ihmisiä ja koskaan ei ollut ongelma saada kavereita matkoille mukaan.

Jos tulee mitään kysymyksiä mieleen Soulista ja sinne lähdöstä, niin kerron kyllä mielelläni lisää!

 

Lisää eri opiskelijoiden kokemuksia vaihtovuodesta voit lukea UniLUT -sivuilta, johon on koottu erialojen opiskelijoiden matkaraportteja ja blogeja.

Search