Vaihtokuulumisia

Moikka! 

Olen Katri, neljännen vuoden tutalainen ja vietin kuluneen syksyn Malesian Penangissa suorittaen vaihto-opintoja. Vaihtohaun pian taas käynnistyessä ajattelin jakaa teille muutamia kokemuksia omasta vaihdostani – miksi vaihtoon kannattaa ylipäätään lähteä ja millaista elämä täällä reilun 10 000 kilometrin päässä lappeen Rannoista on ollut.  Jos et jaksa lukea juttua tämän pidemmälle, niin tiivistettynä pääpointti tulee tässä seuraavassa kliseessä: Lähde vaihtoon, sitä et varmasti kadu!

HAKEMINEN: 

Minulla ei ollut aluksi varmuutta mihin haluaisin vaihtoon, niin luin uni lutin sivuilta aiempien vaihto-opiskelijoiden kokemuksia matkaraporteista ja -blogeista.  Sillä halusin johonkin kauas ja lämpimään, niin valinnakseni kohdistui Malesian Penangissa sijaitseva Universiti Sains Malaysia. Tammikuussa 2019 haun alkaessa tein LUT:n vaihtohaun normaaliin tapaan mobility onlinessa. Malesiaan hakiessa tulee olla suoritettuna englannin kielen puhetesti, joten suoritin sen kielikeskuksen kautta. Kun LUT:n puolesta tuli tieto vaihtopaikasta, aloitin täyttämään papereita vaihtoyliopistolleni, sillä vaihtoni alkoi jo syksyllä. Malesian vaihtoyliopistoon hakiessa täytyy täyttää hieman enemmän papereita kuin erasmus-vaihdossa, mutta niistä selviää hyvin, kunhan aloittaa tarpeeksi ajoissa. Kun vaihtoyliopistolta tuli hyväksyntä vaihtopaikasta, alkoi viisumihakemuksen täyttäminen. Tämä oli monivaiheinen prosessi, johon kuului visa approval letterin hakeminen, single entry visan hakeminen ja vasta lopulta Malesiaan saavuttua varsinaisen multi entry -viisumin hakeminen. Enemmän Malesiaan tarvittavasta viisumista voit käydä lukemassa Education Malaysia Global Services (EMGS) sivuilta. Vaikka hakemusprosessi veikin aikaa, niin sitä ei tarvitse pelätä. Vaihtoyliopisto toimittaa tarkat ohjeet, kuinka viisumin hakemusprosessi toimii.

ENNEN VAIHTOA: 

Kävin nappaamassa YTHS:ltä tarvittavat rokotukset hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua. Kannattaa käydä tekemässä YTHS:n sivuilta ”Matkailuterveyslomake”, jonka avulla saat selville, mitä rokotteita sinun vaihtokohteeseesi mennessä kannattaa ottaa. 

 

VAIHTOYLIOPISTO UNIVERSITI SAINS MALAYSIA:

 LUT:ssa opiskelen Business Analytics -pääaineessa. Kyseisen aihepiirin kursseja ei ollut saatavilla vaihtoyliopistolta, joten valitsin kauppatieteen kursseja. Lisäksi valitsin ”Malaysian Studies” -kurssin, jossa käsiteltiin mm. Malesian historiaa.  Universiti Sains Malaysiassa on laaja kirjo kursseja, joita vaihtarit voivat valita. Lisäksi kursseja voi valita oman alansa ulkopuolelta. Omana vaihtolukukautena pidettäviä kursseja ei kovin hyvin voi nähdä etukäteen, jonka vuoksi varsinaiset kurssivalinnat tehdään USM:ssä vasta orientaatioviikolla. Tällöin saa tietää mitä kursseja järjestetään ja milloin luentojen ajankohta on.

 

 ASUMINEN:

 Vaihtareilla on kaksi mahdollisuutta majoittumiseen. Yliopiston lähellä on asuntoloita, joista huoneen voi saada todella edullisesti. Kuitenkin suurin osa länsimaalaisista vaihtareista vuokraa asunnon yksityiseltä vuokranantajalta, jonka yhteystiedot USM:n antaa jo vaihtopaikan myöntämisen yhteydessä. Yksityinen vuokranantaja vuokraa asuntoja Sunny Villestä ja E-parkista, jotka molemmat sijaitsevat noin 10-15 minuutin kävelymatkan päästä koululta. Vuokrataso on Suomeen nähden varsin edullinen. Asunnon vuokra on kokonaisuudessaan n. 420 euroa, joka jaetaan kämppisten kesken. Itse asun toisen suomalaisen vaihtarin kanssa kahdestaan, joten maksamme vuokraa noin 210 euroa kuukaudessa. Asunnot ovat isoja, noin 90 neliötä. Lisäksi E-parkissa on mm. tenniskenttä, koriskenttä, uima-allas ja kuntosali. Lisäksi Sunny Villessä on pieni kauppa ja ravintola. Talot sijaitsevat vastakkaisilla puolilla tietä, joten vaihto-opiskelijat voivat hengailla tiiviisti yhdessä.

MATKUSTELU: 

Koulunkäynnin ohella aikaa jää Malesiassa paljon myös muihin aktiviteetteihin. Olemme hyödyntäneet pitkät viikonloppumme matkustelemalla ympäri Kaakkois-Aasia. Matkustelu Penangista on hyvin edullista ja kätevää, sillä Penangin kansainvälinen lentoasema on vain vajaan 15 minuutin ajomatkan päässä kotiovelta. Pitkien viikonloppujen lisäksi hyvää aikaa matkustamiseen on mid-semester break, sekä miltei kuukauden kestävät tenttiviikot lukukauden lopussa.

Kokemus on ollut jotain ainutkertaista – olen päässyt tutustumaan mahtaviin ihmisiin, uusiin kulttuureihin, matkustamaan ympäri Kaakkois-Aasiaa ja nauttimaan 5 kuukautta auringonpaisteesta ja lämmöstä. Lähdin Lappeenrannasta vaihtoon yksin, mutta vaihdon aikana olen saanut monia hyviä ystäviä, joten päivääkään vaihdossa ei tarvinnut olla yksin. Malesia kohteena on ollut hyvin erilainen kuin Suomi, mutta se on tehnytkin vaihdosta silmiä avaavan seikkailun. Voin siis suositella lämpimästi jokaiselle vaihtoon lähtöä, mihin päin maailmaa haluatkin mennä!