ARVOT & YHDENVERTAISUUS
Me kaplaakilaiset halusimme luoda killallemme arvot, jotka edustavat meitä ja ainejärjestötoimintaamme. Haluamme varmistaa, että kiltamme toiminta pysyy jatkossakin oikeilla raiteilla ja, että tulevat kaplaakilaiset pääsevät nauttimaan yhteisöstä, jossa olonsa voi tuntea merkitykselliseksi. Arvojen määrittely on organisaatioissa varsin yleistä, mutta opiskelijayhteisöissä vielä melko harvinaista.
Arvojemme tarkoitus on luoda yhteenkuuluvuutta ja ohjata toimintaamme. Nämä viisi arvoa kiteyttävät kaplaakilaisuuden ja muistuttavat pitämään kunnianhimoisesti kiinni yhteisestä tavoitteesta – olla ylpeästi kaplaakilainen – nyt ja tulevaisuudessa.
- Kannamme vastuuta
- Edistämme yhdenvertaisuutta
- Panostamme kehitykseen
- Toimimme yhdessä
- Ylpeästi kaplaakilainen
Kannamme vastuuta
Kaplaakissa toimimme päivittäin vastuullisesti, niin ekologisesti kuin sosiaalisesti. Toimimme esimerkkinä vastuullisuudesta eikä epärehellisyys kuulu toimintaamme. Kunnioitamme kirjallisia ja suullisia sopimuksia sekä lupauksia – aina.
Edistämme yhdenvertaisuutta
Kaplaakissa kohtelemme jokaista yhdenvertaisesti ja kaikki ovat tervetulleita toimintaamme, noudatamme Kaplaakin yhdenvertaisuusjulistusta. Kunnioitamme moninaisuutta ja toimimme syrjintää vastaan, jotta tasa-arvoisuus toteutuu riippumatta iästä, sukupuolesta, etnisyydestä, seksuaalisuudesta, vakaumuksesta tai muista henkilöön liittyvästä syistä.
Panostamme kehitykseen
Kaplaakissa tarjoamme uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia sekä kehittää että kehittyä yhdessä. Olemme avoimia muutoksille ja tavoittelemme jatkuvaa kehitystä taataksemme toiminnan laadun – nyt ja tulevaisuudessa.
Toimimme yhdessä
Kaplaakissa tuemme toisiamme, jottei kukaan jää yksin – pidämme yhtä. Luomme yhdessä kannustavan ilmapiirin, joka mahdollistaa ystävyyksiä. Autamme toisiamme, jotta kaikki tuntisivat olonsa arvostetuksi ja tuetuksi.
Ylpeästi kaplaakilainen
Kaplaakissa olemme ylpeitä yhteisöstämme ja kannamme kunnialla kiltamme nimeä. Toiminnassamme kunnioitamme pitkiä perinteitämme ja arvostamme yhteisöämme sekä sen saavutuksia. Käytöksestämme huokuu kaplaakilaisuus ja edustamme kiltaa kunnialla.
Yhdenvertaisuus
Kaplaaki on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa toiminnassaan, jotta jokainen kokisi ympäristönsä mahdollisimman turvalliseksi. Yhdenvertaisuus on osa koko Kaplaakin toimintaa, ja Kaplaakin toiminnassa jokainen on samanarvoinen riippumatta mistään henkilöön liittyvästä syystä. Kaplaaki on olemassa jäseniään varten, ja jokaisen kaplaakilaisen tulee kokea olonsa yhdenvertaiseksi ja tervetulleeksi meidän yhteisössämme.
Kaplaakin toiminnassa noudatetaan poikkeuksetta yhdenvertaisuus- sekä tasa-arvolakia sekä LTKY:n yhdenvertaisuusjulistusta. Kaplaaki tekee jatkuvasti töitä edistääkseen tasa-arvoa toiminnassaan. Lue Kaplaakin yhdenvertaisuusjulistus tästä !
Yhdenvertaisuus on osa koko Kaplaakin toimintaa, ja mahdollisista puutteista, huomioista tai korjauksista kehotetaan olemaan yhteydessä Kaplaakin puheenjohtajaan pj@kaplaaki.fi tai häirintäyhdyshenkilöihin.
Häirintäyhdyshenkilöt
Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä jos kokee tai näkee minkäänlaista häirintää, syrjintää, ahdistelua, kiusaamista tai muuten epäasiallista käytöstä. Häirintäyhdyshenkilöille eli HÄRYille voi laittaa sähköpostia tai mennä juttelemaan kasvotusten. Häirintäyhdyshenkilöiden kanssa käydyt keskustelut ovat aina luottamuksellisia, eivätkä he tee toimenpiteitä ilman avunpyytäjän suostumusta. Kaikki keskustelut ja yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia, sillä häirintäyhdyshenkilöitä sitoo vaitiolovelvollisuus. HÄRY tukee ja neuvoo opiskelijoita häirintätilanteiden selvittelyssä sekä ohjaa tarvittaessa oikeanlaisen avun piiriin.
Mikä on häirintää?
Häirintää on kaikenlainen henkinen tai fyysinen kiusaaminen, uhkailu, sukupuolinen eriarvoistaminen, epäasiallinen kohtelu, syrjiminen, ahdistelu, asiattomat huomautukset, mustamaalaus tai mikä tahansa toiminta, jonka häirinnän kohde kokee loukkaavana tai epämiellyttävänä. Häirintänä pidetään myös sellaista käyttäytymistä, jota jatketaan, vaikka häirinnän kohteeksi joutunut ilmaisee pitävänsä sitä sopimattomana. On hyvä muistaa, että jokin asia mikä itsestä tuntuu normaalille, voi toisesta tuntua häiritsevälle.
Tärkeää on myös muistaa, että ainejärjestömme jäsenenä sitoudut noudattamaan yhdenvertaisuusjulistustamme ja käyttäytymään sen mukaisesti. Varmistetaan yhdessä, että kaikki viihtyvät opiskelijayhteisössämme!
Häirintäyhdyshenkilöprosessi
- Yhteydenoton jälkeen sovitaan tapaaminen ilmoittajan kanssa ja keskustellaan asiasta, mikäli ilmoittaja niin toivoo. Häirintäyhdyshenkilöihin voi myös ottaa yhteyttä ilman, että haluaa sen kummemmin keskustella tilanteesta, esimerkiksi jos haluaa vain ilmoittaa näkemästään häirintätilanteesta.
- Mikäli asiasta keskustelu riittää, niin prosessi päättyy. Mikäli on tarvetta lisätoimenpiteille, niin häirintäyhdyshenkilöt kutsuvat kummatkin osapuolet sovitteluun ja tarvittaessa ohjaavat eteenpäin. Tarvittaessa voidaan myös järjestää ns. jälkiseuranta eli tavataan uudestaan tietyn ajan kuluttua keskusteluista. Tämän jälkeen prosessi päättyy.
Yhteydenotto
Häirintäyhdyshenkilöihin voi ottaa yhteyttä, mikäli kokee itse tulleensa häirityksi tai, jos on ns. tilanteesta ulkopuolisena todistanut yhteisömme sisällä tapahtunutta häirintätilannetta. Kaplaakin häirintäyhdyshenkilöinä toimivat:
Alvar Dahlskog
Vilma Melkko