Europe 3D Italy

Matkaraportti

Europe3D Italy | Calabria 4.-10.10.2021

Osallistujat: Markus Latvakoski, Roosa Hynninen, Saara Mäenpää, Kreetta Härkönen, Rosa Lindkvist, Maija Sunila & Juha Lähteinen

 

Maanantai 4.10.

Reissu Italiaan alkoi tietenkin matkustuspäivällä. Saara ja Roosa olivat oikeastaan aloittaneet matkansa jo edellisenä torstaina Suomesta ja matkasivat perille Italiaan junilla Euroopan läpi. Muu Lappeenrannan edustus lähti aamuvarhain Helsinki-Vantaan lentokentältä liikkeelle kohti Roomaa, josta hekin sitten nappasivat junan Calabrian alueelle Renden kaupunkiin. Saara ja Roosa pääsivät perille iltapäivällä kolmen aikaan ja majoituksen esittelyn jälkeen alkuiltaa vietettiin tutustumisleikkien ja grilliruokien parissa. Saara oli hienosti voittamassa pareittain vedettyä kisaa, jossa ohjattiin silmät sidottuna olevaa paria monimutkaisen radan läpi. Illemmalla myös muut Lappeenrantalaiset saapuivat perille ja liittyivät tutustumisiltaan. Ensimmäinen yhteinen iltaruoka syötiin opiskelijoille tarkoitetussa kanttiinissa ja ruuan jälkeen osa porukasta lähti kartoittamaan Renden keskustan baareja. Viikko oli hyvä aloittaa litran kaljoilla ja jo ensimmäisenä yönä päästiin keräämään vähän univelkoja.

Tiistai 5.10.

Aloitimme aamun aamupalalla läheisessä kahvilassa. Aamupalalla oli tarjolla croisantteja erilaisilla makeilla täytteillä sekä pipareita. Aamupalan jälkeen päivä lähti käyntiin avajaisseremonian ja intercultural awareness trainingin merkeissä. Harjoituksissa jakauduimme viiteen eri joukkueeseen, jossa jokaisessa oli jäseniä eri maista. Tehtävien tarkoituksena oli käydä läpi eroja eri taustoista tulevien ihmisten ja maiden välillä. Aiheina ryhmillä oli esimerkiksi perhearvot, koulutus, ruoka ja politiikka.

Koulutuksen jälkeen söimme lounaan koululla ja jatkoimme Italian kehon kielen harjoituksilla. Oppitunnin päätteeksi meidät jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmä esitti suunnittelemansa kehonkieli esityksen muille joukkueille. Maijan joukkue voitti kilpailun ja palkinnoksi voittajat saivat italialaiset oluet jotka tietysti nautittiin heti kilpailun jälkeen.

Iltapäivällä osallistuimme kansainvälisissä ryhmissä pizzan teko kilpailuun, missä jokainen ryhmä valmisti Italialaisten ohjeiden mukaan omat pizzat. Tuomariston päätettyä voittaja joukkueen siirryimme varsinaiselle pizza illalliselle.

Illalla kävelimme yliopistolta Renden keskustaan missä aloitimme Golden Mile baarikierroksen. Golden Milessa kiersimme paikallisen killan yhteistyöbaareja keräten leimoja järjestäjien jakamiin passeihin. Ilta vietettiin siis hyvinkin kosteissa merkeissä.

Keskiviikko 6.10.

Keskiviikko alkoi bussikuljetuksella, jonka päämääränä oli viinitila, Tenuta Iuzzolini. Viinitilalla pääsimme kiertämään viinitilan ja kuulemaan sen valmistuksesta, sekä maistamaan eri viinejä. Tämän jälkeen siirryimme rannalle, jossa italialaiset viihtyivät huppareissa ja farkuissa, kun taas iso osa ESTIEMereistä lähti uimaan tässä italialaisille kylmässä noin 26 asteen säässä. Rannalla saatiin myös eväsleivät, kuten hyvällä luokkaretkellä kuuluu. Rannan jälkeen meitä odotti toinen, Calabrian vanhin viinitila Ippolito 1845, jossa viinitilan omistaja kertoi tarmokkaasti viineistä ja niiden maistelusta ja vastasi kysymyksiimme. Sitten suuntana oli taas Cosenza ja kahden spagettiannoksen illallinen, eli jopa Juha sai tarpeeksi spagettia nassuun. Ilta-aktiviteettina oli mukava beer pong -turnaus, jonka voitti Saara ja Roosa (aka ajokunto69, joka on myös nähty mm. SM-kilpailuissa, eli ei mikään ihme sinänsä).

Torstai 7.10.

Torstaina jo tutuksi tulleen suklaacroissant + kahvi -aamupalan jälkeen oli vuorossa yliopiston viereiseen kaupunkiin, Cosenzaan tutustuminen. Ensin ohjelmassa oli Economics Session. Kuuntelimme luentoa yliopiston professorilta, joka oli itseasiassa opiskellut Suomessa, ja kahden paikallisen yrityksen toimitusjohtajilta. Teimme myös hauskan case-tehtävän, jossa ideoimme uuden liiketoimintasuunnitelman calabrialaiselle tekstiiliyritykselle, jonka saimme pitchata paikalla olleille luennoitsijoille. Rankan ahertamisen jälkeen söimme paikallisista herkuista koostuvan lounaan. Tämän jälkeen kävelimme Cosenzan keskustaan, jossa saimme maistaa aitoa italialaista gelattoa. Tilaamistamme mauista emme olleet aivan varmoja, sillä se tapahtui italiaksi, mutta hyvää oli! Sitten vuorossa oli Cosenzan kaupunkiin ja sen historiaan tutustuminen paikallisen oppaan avulla. Valitettavasti kaupunkikierrosta varjosti sade, joten oppaan tarinoista jäi osa kuulematta. Kierroksella näimme kuitenkin monia kiinnostavia patsaita, vanhoja kauniita rakennuksia sekä upean katolisen kirkon. Parin tunnin vapaa-ajan kaupungissa käytimme shoppaillen, sadetta pakoillen ja syöden.

 Illan kruunasi mikäpäs muukaan kuin International Night! Esittelimme suomalaista teekkarikulttuuria juhlakansalle Roosan ja Saaran tuomien haalareiden ja yhteisten juomalaulujen kautta. Tarjolla oli suomalaisia herkkuja; hapankorppua, salmiakkia ja turkinpippuria, sekä kyytipojaksi minttua, jallua ja salmaria. Pääsimme maistamaan myös muiden maiden klassikkoherkkuja ja -juomia, joten ilta sujui rattoisin merkein.

Perjantai 8.10.

Edellisillan International Nightin rientojen ansiosta perjantain aamupala oli poikkeuksellisesti vasta kymmeneltä ja hyvä näin. Aamupalan jälkeen meillä oli ohjelmassa University Games, jossa tutustuimme hieman kampus alueeseen erilaisten vihjeiden ja pelien lomassa. Näistä tehtävistä parhailla pisteillä selviytyi Saaran ja Maijan joukkue, josta he saivat palkinnoksi oluet. University gamesin jälkeen suuntasimme tuttuun ja turvalliseen kanttiiniin lounaalle. Lounaan jälkeen meillä oli todella mielenkiintoinen Politics Session, jossa opimme Italian historiasta, politiikasta nyt ja ennen sekä mafian vaikutuksesta Italiassa. Illalla meillä oli vielä Calabrian dinner, jossa meille tarjoiltiin perinteisiä calabrialaisia alkupaloja ja viiniä sekä pitsaa.  

Lauantai 9.10.

Edellinen ilta kului rauhallisissa merkeissä, joten herääminen ei tuottanut suurempia haasteita. Lauantaina oli ohjelmassa reissu rannalle ja päivän päätteeksi Gala dinner. Sääennusteet lupasivat pelkkää sadetta koko päiväksi, mutta optimisteina pakkasimme uimapuvut ja aurinkorasvat mukaan. Lähdimme Cosenzasta kohti Tropean rantaa heti aamupalan jälkeen. Osa hyödynsi kahden tunnin bussimatkan univelkojen kuittaamiseen, osa taas ihaili ohi viliseviä maisemia. Tropean ranta oli todella upea. Noin parin sadan metrin päästä rannasta oli luola, johon pääsi vain uimalla. Luolassa oli oma pieni hiekkaranta, ja sen katossa lenteli lepakoita. Ikävistä ennusteista huolimatta aurinkoinen sää helli meitä koko päivän. Iltapäivällä oli vuorossa Gala dinner. Laitoimme vähän tyylikkäämpää vaatetta päälle ja kävimme päivällistämässä hienossa ravintolassa. Gala dinnerin loppupuolella oli ohjelmassa hugs & tears, koska kaikki lähtisivät seuraavana aamuna kohti kotia omia aikojaan. Sitkeimmät osallistujat jatkoivat päivälliseltä kampusalueelle jatkoille, jossa tehtiin lähempää tuttavuutta ukrainalaisten tuomiin juomiin yön pikkutunneille asti.

Sunnuntai 10.10.

Vietettyämme gala dinneria (ja osa porukasta vielä dinnerin jatkoja) launtai-iltana, herättiin reissun viimeiseen päivään vähän vähemmän levänneinä, mutta kuitenkin hyvin iloisin mielin, suhteellisen aikaisin aamusta. Kaikkien muiden osallistujien voimin pl. Markus lähdettiin kävelemään ennen yhdeksää majoituspaikalta kohti läheistä rautatieasemaa, Castiglione Cosentinoa, josta kotimatkamme alkoi. Siellä hyppäsimme junaan, joka vei meidät läheiselle Paolan asemalle. Paolan asemalla vietettiin tunnin mittainen vaihto, jonka aika kerkesimme nauttia pientä aamupalaa. Noin yhdentoista aikoihin 3,5h junamatkamme Paolan asemalta kohti Rooman päärautatieasemaa starttasi. Roomasta hypättiin suoraan lentokenttäjunaan kohti Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasemaa. Lentokentällä oli sopivasti aikaa, jotta kerettiin käydä syömässä ennen kuin lento lähti. Italiasta noin viiden aikaan lähtenyt lentomme saapui Riikaan myöhään illalla, jossa pienen vaihdon kautta nousimme seuraavaan koneeseen, joka vei meidät Helsinki-Vantaalle. Noin puoliltaöin sunnuntai-iltana saavuimme takaisin Suomeen. 

Saimme viettää mahtavan viikon Italian hienoissa maisemissa tutustuen moniin uusiin ja ihaniin ihmisiin eri puolilta Eurooppaa. Italialainen ruoka oli erittäin herkullista. Tapahtumassa pääsimme oppimaan paljon uutta kulttuurista, taloudesta ja politiikasta, mikä oli hienoa ja silmiä avaavaa. Tätä reissua muistellaan lämmöllä vielä pitkäänkin.