Local Group Exchange Lyon

Matkaraportti

Local Group Exchange Lyon | Lyon 9.- 14.2.2022 

 

Osallistujat: Janne Häkkinen, Saara Säkäjärvi, Ville Nieminen, Roosa Balk, Elina Kummala, Markus Honkonen, Roope Laakkonen, Julius Turpeinen, Shan Yang, Elias Tiilikainen, Oskari Almgren, Petteri Raina, Veronica Hurri, Markus Latvakoski & Ilmari Liehu

Keskiviikko 9.2. 

Koitti suurenmoinen päivä, kun vihdoin yli kahden vuoden tauon jälkeen kaplaakilaiset pääsivät local group exchangelle matkaamaan kohti Lyonia, joka sijaitsee Ranskassa Auvergne-Rhône-Alpesin alueella. Matkamme alkoi matkustuspäivällä ja heti aamusta suunnattiin Helsinki-Vantaan kautta kohti Pariisia. Pariisissa kävimme katsomassa Eiffel-tornia, joka oli hieman ruosteessa ja remontissa. Sieltä suuntasimme luotijunalla pikavauhtia kohti Lyonia ja luotijuna “ei ollu mikään pendolino”. Lyonissa meitä oltiinkin jo ratikka-asemalla vastassa ja pääsimme yliopistolle herkuttelemaan Raccletella sekä pelailemaan tutustumispelejä. Pelien jälkeen suuntasimme baariin. 

Torstai 10.2.

Majoituimme reissulla paikallisten opiskelijoiden luona. Herättyämme ensimmäiseen aamuun Ranskassa, meille tuotiin tyypillistä ranskalaista aamupalaa huoneisiimme. Tulimme reissun aikana huomaamaan, että suomalainen ja ranskalainen aamupala eroavat toisistaan merkittävästi. Ranskassa aamupala on usein jotain makeaa. 

Päivän ohjelmaamme kuului ranskalaiseen kulttuuriin perehdyttävä diaesitys, sekä kaupunkikierros Lyonin kaupungissa. Kaupunkikierros oli yksi lempi aktiviteeteistani koko reissulla. Kiertelimme katselemassa maisemia sekä nähtävyyksiä. Kävimme myös kahvilassa jäätelöannoksilla. Paljon muita ranskankielisiä ilmauksia ei viikon aikana päähäni tarttunut, mutta jäätelön ja hot dogin tilaamista harjoittelin niin kuumeisesti, että osaan luultavasti loppuelämäni ajan sanoa “deux boules de glace et un hot-dog s’il vous plait”. 

Palattuamme kaupunkikierrokselta meidän oli alunperin määrä päästä tutustumaan paikalliseen opiskelijabaariin, K-fet:iin. Koronarajoitusten seurauksena baarissa oli kuitenkin kävijämäärärajoitus, ja emme mahtuneet sisään. Emme kuitenkaan jääneet vastoinkäymisen edessä neuvottomiksi, vaan jatkoimme juhliamme läheisen sillan alla ranskalaisen perinnepelin, coin coinin merkeissä.

Perjantai 11.2. 

Päivä alkoi jälleen hostien luona aamiaisella, jonka jälkeen suuntasimme raitiovaunulla Confluences-museoon. Tutustuimme museon näyttelyihin omaan tahtiin ja aika kului vauhdilla mielenkiintoisia näyttelyitä kierrellen. Näyttelyiden teemat pyörivät ihmisen, evoluution ja yhteiskunnan ympärillä. Kuuntelimme myös kattavan esityksen älypuhelinten valmistukseen tarvittavista malmeista ja pääsimme näyttämään tietämyksemme aiheesta arvailemalla valmistusmateriaaleja oikein. Kun museo oli koluttu lattiasta kattoon suuntasimme puolen päivän aikaan ulos syömään

picnic eväitä. Patongit maistuivat hyvin auringonpaisteessa ja jälkiruuaksi maistelimme ranskalaisia “kirsikka”-leivoksia. Lounaan jälkeen meillä oli hetkinen vapaa-aikaa ja päädyimme viettämään sen viereisessä kauppakeskuksessa. 

Vapaa-ajan jälkeen suuntasimme kohti salsa tuntia. Ratikkamatkan aikana salsa kuulosti maailman huonoimmalta idealta. Jalkoihin koski ja väsymys oli läsnä edellisen illan coin coin turnauksen jäljiltä. Salsa luokan sohvat olivat pehmeitä ja paljon houkuttelevampia kuin itse tanssiminen. Kuitenkin tunti vei kaikki mukaansa ja kääntyi nopeasti positiiviseksi kokemukseksi. Musiikin mukaan heittäytyminen, uusien askelten harjoitteleminen ja parin kanssa tanssiminen piristivät kovasti. 

Tunnin jälkeen suuntasimme kohti koulun ruokalaa. Monien juustoisten ruokien syömisen jälkeen oli ihanaa, että sai valita itselleen ruuan kylkiäisiksi salaattikulhon ja omenan. Sitten suuntasimme kohti kampuksen K-fet nimistä baaria. Siellä oli mukava tunnelma, musiikki oli tarpeeksi hiljaisella jotta pystyi keskustelemaan ja ihmisiä ei rajoitusten takia ollut liikaa. Illan aikana pelailimme yhdessä erilaisia pelejä ja saimme aikaan hyviä keskusteluja. Tämän jälkeen suuntasimme paikallisten mukaan erään opiskelija-asuntolan rappukäytävään. Siellä soi musiikki ja ihmiset hyppivät ja tanssivat, tunnelma oli siis kohdallaan. Rappukäytävä bileiden hiivuttua suuntasimme kukin takaisin hostien luokse nukkumaan ja odottamaan uutta päivää.

Lauantai 12.2. 

Lauantaiaamuna heräilimme jälleen hostien luota ja aamupalan jälkeen suuntasimme kokkailemaan lounasta kahtee

n ryhmään. Valmistimme suolaisia piirakoita, jotka saimme nauttia kauniissa Parc de la Tete d’Or puistossa katsellen kirahveja. Piirakoiden jälkeen opetimme ranskalaisia tanssimaan letkajenkkaa. Tanssitunnin jälkeen jakauduimme kolmeen joukkueeseen ja saimme listan tehtäviä joita pitää suorittaa tietyn ajan kuluessa. Näin saimme aikaa kierrellä ja tutustua puistoon monipuolisesti. Puistorallin jälkeen meillä oli vapaa aikaa, jonka kukin vietti omalla tavallaan. Illan lähestyessä suuntasimme takaisin yliopistolle nauttimaan

ranskalaisista tacoista ja niiden täyttämänä siirryimme katsomaan Lyon-Nizza jalkapallo-ottelua. Peli oli mukava kokemus ja oli outoa nähdä pitkästä aikaa niin paljon ihmisiä samassa paikkaa. Olimme kokkailun lomassa opetelleet erilaisia kannustushuutoja ranskaksi ja saimme käyttää niitä pelissä. Osan matka jatkui sen jälkeen unten maille ja osa suuntasi jatkoille baariin. 

Sunnuntai 13.2. 

Aamu alkoi tavalliseen tapaan hostien luota ja suuntasimmekin aamupalan jälkeen urheilukentälle. Meillä oli pienet olympialaiset ja pääsimme pelaamaan tänään myös itse jalkapalloa. Olympialaisissa meillä oli säkkihyppelyä, pelasimme ristinollaa ja ohjeistimme sokkoja hakemaan tavaroita. Aamun urheilun jälkeen söimme ruuan koulun ruokalassa ja suuntasimme keilaamaan. Liikunnallisen aamun jälkeen kukin lähti viettämään vapaa-aikaa omiin kohteisiinsa. Suurimmalla osalla vapaa-aika varmasti kuluikin kirjoitellen pieniä viestejä ranskalaisille International Night:a varten. 

Iltaruuan jälkeen lähdimme kävellen International Night:a varten vuokrattuun tilaan. Loppuilta menikin maistellessa juomia ja ruokia, tanssiessa ja rupatellessa hyvässä seurassa. Suuntasimme vielä takaisin tutun sillan alle jatkamaan iltaa ja sieltä kukin lähti omaan majapaikkaansa.

Maanantai 14.2. 

Kaikki kiva loppuu aikanaan, niin myös meidän international night kun koko Lyonin vierailu. Maanantai oli meillä siis viimeinen matkapäivä ja kotimatkamme alkoi iloisesti maanantaiaamuna. Vaikka tunnelma oli väsynyt ja 10:20 alkava kotimatka tuotti pieniä haasteita eilisen international nightin jälkeen, mutta kaikki tsemppasivat hyvin ja päästiin kaikki yhdessä porukalla kohti kotia. Kahden ratikan jälkeen hyppäsimme taas luotijunaan kohti Pariisia ja matkaväsymys oli jo käsinkosketeltava, mutta hyvällä hengellä ja VR:n verrattuna todella tasaisella kyydillä pääsimme perille Pariisiin. Tässä vaiheessa meidän reissun osalta nähtävyydet oli jo nähty ja kävellyt kilometrit tuntuivat kaikkien jaloissa, joten suuntasimme kohti lentokenttää. Lentomatkamme sujui hyvin osaltamme suurimmaksi osaksi nukkuen ja pääsimme turvallisesti takaisin Helsinki-Vantaalle, josta porukkamme lähti pitkän reissun ja päivän jälkeen omille teilleen. Matka oli kokonaisuudessaan todella onnistunut! Saimme tutustua upeisiin ihmisiin, joiden kanssa pääsimme tekemään todella mukavia asioita ja näkemään Lyonia. Porukalla saimme unohtumattomia kokemuksia ja muistoja ja varmasti ESTIEM kärpänen puri useampaa osallistujaa! Innolla odotamme, Lyonilaisten vierailua Lappeenrantaan!